Facebook

Eseménynaptár
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Elhelyezkedés
Somogyország déli határvidékén, közel Horvátországhoz fekszik Gyékényes. A Duna-Dráva Nemzeti Park csodálatos környezete öleli körbe az ezer lelket számláló falut. A tájvédelmi körzethez tartozik Gyékényes egyik híressége, a bányató, ismertebb nevén a Kotró. A kavicságyon nyugvó tiszta, azúrkék vízfelület impozáns színfoltja a környéknek. Míg régebben bányászuszályok váltották egymást a felszínen, s termelték az építőanyagot a mederből, ma már csak elvétve látni egyet-egyet a 340 hektáros tavon.

Bár a feldolgozó továbbra is üzemel, a munkagépek helyét a pihenni vágyó turisták veszik át. A parton egymást érik a vízbe lógó stégekkel egybeépített hétvégi házak, s négy látványos panzió is épült a nyaralni vágyók számára. Az ő kényelmüket szolgálja a kemping is, ahol lakókocsi-, és sátorhellyel valamint faházakkal is a vendégek rendelkezésére állnak.A folyamatos kotrásnak köszönhető, hogy a tó egyre mélyül, átlagosan hat méter, ám helyenként a harminc méterre lévő fenék sem ritka. A kavicsrétegen megszűrt víz különösen tiszta, ezért a búvárok egyik kedvelt helyévé vált Gyékényes. Rendszeresen versenyek, országos-, sőt világbajnokságok helyszíne. A közelmúltban a régi búvárbázist megvette egy vállalkozó, s már építi is a faházak között a látványos, félkör alakú, terasszal, vízre néző szobákkal és étteremmel, kikötővel rendelkező főépületet.

Gyékényes másik büszkesége a környezetének élővilága. A területre az 1990-es évek közepéig csak külön engedéllyel lehetett belépni, mivel az a határsáv része volt. A vasfüggöny lehullása után enyhültek a szabályok, 1996-ban pedig a Duna Dráva Nemzeti Park részévé nyilvánították a területet. A fél évszázada tartó szigorú szabályok segítették elő az eredeti ökokultúra fennmaradását. Megtalálható itt a máshol ritkaságszámba menő mocsaras láperdő, mint például a Lankóci erdő, melyet a keményfás ligetek szép állománya alkot. A helybélieknek megszokott látvány az olyan botanikai ritkaság is, mint a kockás liliom, a borostás sás, a lápi csalán, a tavaszi és nyári tőzike, vagy a nyugati csillagvirág. A háborítatlan környezetben szívesen rak fészk et az ember által lakott helyeket amúgy kerülő fekete gólya. A vidék nemcsak védett növényekben gazdag, hanem vadban is, éppen ezért előszeretettel keresik fel a vadászok.

A szomszédos zákányi dombokon zamatos szőlő terem, borospincékben érik a jófajta bor, míg Őrtilos felé a gyertyános-tölgyesek és bükkösök élővilágában valamint a Látó- és a Szentmihályhegyi csodálatos kilátásban gyönyörködhetnek túrázók. A közeli Csurgó városában a jeles magyar költő, Csokonai Vitéz Mihály emlékét idézhetik fel az érdeklődők.


 

Búvárbázis

Éttermek, panziók

TOP projektek Gyékényesen

Magyar Falu Program

Kereskedelem
Szálláshelyek nyilvántartása
innen letölthető

Üzletek nyilvántartása
innen letölthető

Szolgáltatók nyilvántartása
innen letölthető

Telephelyek nyilvántartása
innen letölthető

 

Kormányzati Portál

Sajtószoba   l    Hasznos linkek   l    Szálláskereső   l    Galéria   l    Adatvédelem   l    Webmail
Hírek   l   Gyékényesről   l   Közérdekű   l   Rendezvénynaptár   l   TOP projektek
Gyékényes 2015